Vasárnap: Házasság hete 2016 – „A szeretet: szenvedély és döntés”

A házasság hetét a Gyulafehérvári Egyházmegyében immár ötödik alkalommal szervezik meg. A kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét, Angliából indult.  Magyarországon az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan település és közösség részvételével. Örömhír hogy a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ lefoglalta a www.hazassaghete.ro oldalnevet, így jövőre a kapcsolódó anyagokat, programokat, beszámolókat itt próbáljuk összegyűjteni.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára. Ezt ünnepelte meg Csíkszentimrén több mint 20 házaspár, akik február 9-én gyűltek össze és arról beszélgettek, hogy naponta mennyi apró döntést kell meghoznunk, a reggeli ébredéstől kezdve, a lefekvésig és ezek milyen hatással vannak életünkre.Ilyés Erika nővér előadást is tartott a “Szeretet: szenvedély és döntés” címmel, valamint sok ötletes páros játékkal irányította a házastársak figyelmét egymásra. Egymásra hangolódva a házaspárok megerősítették a házassági fogadalmukat, amelyben megköszönték kölcsönösen egymás munkáját, a családért hozott áldozatát, az éveket, amelyeket együtt tölthettek, egymás szeretetét.

Egy jókedvű házaspárt látva az közvetítődik, hogy az emberek képesek boldogítani egymást és a közösségünk fiataljai számára is azt sugalljuk, hogy a házasság jó döntés – emelte ki Erika nővér. A házasság hete a hűség, az egymás iránti figyelem, a gyengédség, a humor és a derű felfedezésére hív, a legfontosabb üzenete a bátorítás: mindenkinek megvan a lehetősége megtalálni élete társát, és megtalálni a megújulást, a szenvedélyt.

Fülöp Kinga


Negyvenkét pár vett részt a február 13-án este a Brassó-Bolonyai Szent Imre Házban megtartott ünnepségen, amelyet a Házasság Hete keretében szerveztek.
Az estét egy bevezetés indította: ” a házasság nem csak egy kapcsolat, mert  több annál, ez a NAGY elköteleződés …DE nem mindegy, hogy , hogyan éljük meg ezt az elköteleződést, rossz szájizzel, sajnálkozva a lemondásokon vagy szenvedéllyel és egy pozitív döntés tudatában…Mi mélyen hisszük, hogy ha látjuk, hogy gond van akkor segitséggel megoldható, csak időben kell felismerni…Gondolom több éves házasságban élőknek nem ismeretlen, hogy vannak olyan percek, amikor az ember fejében felmerül, hogy na … ilyenkor szoktak elválni…DE ha van egy nagyon mély bizalom Isten, egymás  és a kapcsolat iránt akkor tudjuk, hogy van megoldás..  és a kapcsolat ismét élővé tehető, mert a szeretet az szenvedély és döntés. Azt hiszem a  házasságok felbomlása vagy azért történik, mert már nincs szenvedély, vagy azért mert túl sok az erősen negativ érzés, ami létező szenvedélyre utal, de nem emlékszünk a  döntésre. Mert a házasságot csak a “mindent bele” érzéssel  lehet élni, mintha nem lenne más választási lehetőségünk. Bartos Károly atya is kiemelte: krízishelyzetben azok a kulcsszavak kellene eszünkbe jussanak, hogy a szeretet az szenvedély és döntés.”

Komán Attila


Kézdiszentlélekről

Izgalom és szorongás jellemezte azon házaspárok arcát, akik febr. 8.án 6 órára a Kézdiszentlélek-i közösségi házban érkeztek, a Házasság Hete rendezvényünk alkalmára, Ilyés Erika segítőnővér és Pál Ferenc kézdiszentléleki plébános szervezésében.

A faluban már működő édesanyák-feleségek csoport most érett meg arra, hogy ki-ki a párjával érkezzen a találkozóra. Igaz egy faluban mindenki mindenkit ismer, mégis hasznosnak bizonyult a találkozó elején a lépjél jobbra kettőt, balra 3-at szorongást, feszültséget oldó csapágy játék, amely jó kis nevetéseket eredményezett. Erika nővér a férfi és nő közötti természetes különbözőségekről beszélt és mindenki az előadás, a játékok és a társával való bensőséges beszélgetés után felszabadultan, vidáman örömmel voltak együtt párjával. Vágyak és tervek is születtek az édesapák számára alakuló közösség érdekében.

Egy rövid film nézéssel és kis agapéval , majd a jelenlévő 3 ezüstlakodalmát ünneplő házaspár köszöntésével zárult az első kézdiszentléleki Házasság hete találkozó.

Matis Judit és Pál.


A Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia Jó irány családos közössége február 12-én megkezdte a 2016-os év előadássorozatát, lelki délutánját felnőttek számára, ezáltal csatlakozva a Házasság hete rendezvényhez.

Csont Ede nagytusnádi plébános a Buktatók a házasságban című előadásában bőven utalt a Szentírásra. Beszédében rámutatott arra, hogy Máté evangéliumának „Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja” (Mt 10.39) részébe be tudjuk helyettesíteni életünk, házasságunk elemeit, gondjait. Elhangzott hogy „a házasság jó, de nem könnyű”, illetve „a házasság élhető vagy nem élhető”, ezt mi tesszük azzá.

A plébános atya a mindennapi életből vett példákkal fűszerezve beszélt a házasság buktatóiról, de a kiutakról is. Néhány fontos dolog, amire érdemes naponta odafigyelni: ha szülő nem engedi el a házas gyermekét vagy a (megházasodott) gyermek nem engedi el a szülőt; ha a férjnek, feleségnek nem a házastárs, hanem gyermeke, vagy egyéb a fontosabb; ha a különbségeket nem harmonizálják; ha a pár családját/ múltját nem fogadják el stb. Tanácsok is elhangzottak a buktatók ledöntésére, illetve magasra fel nem építésére, mint például: a férj és feleség töltsön több időt együtt, a gyermek(ek) ne helyettesítse(ék) a társat, a házastársak beszélgessenek el egymással, ne csak megbeszéljenek dolgokat; a párok ismerjék meg jobban egymást, a társaknak ne elvárásokkal legyenek egymással szemben.

Az előadás második részében a jegyespárokat is oktató Ferenc Attila a ráillő energikus, színes stílussal a valós életből kiemelt példákkal folytatta az előadást. Többek között aláhúzta azt a fontos tényt, hogy a két személy közötti kapcsolatot Isten szövi, de rajtunk múlik, hogyan kezeljük ezt a „kézimunkát”. Szerinte a házastársak akkor tudnak kiegyensúlyozottan élni egymással (és nem egymás mellett), ha mindketten Isten felé közelednek és Istent is bevonják életükbe.

A délutáni tartalmas előadástokat az „elengedés” témakörben nyitott, kötetlen kiscsoportos beszélgetések zárták.

Tamás Anikó


Marosvásárhely-Marosszentgyörgy

A vasárnapi kezdő istentisztelet után naponta különböző körökben foly a beszélgetés. Becsky Borbála a házasság három meghatározó területéről szólt: a meghittség, szenvedély, elkötelezettség hármasa hozza az életet, de nagyon fontos hogy milyen füllel halljuk meg társunkat. A kedd a szerető kommunikáció gyakorlásáről szólt: a párom által a bennem felébredt vágy szívemben Istenhez vonz. Szeretnénk ha a kapcsolat biztonságot, gondoskodást, egyetértést, reményt, életet adjon, hiszen legmélyebb vágyaink beteljesülésére vágyunk. Fel kell ismernünk hogy azok a mondatok, amikat kimond társunk milyen érzést, vágyat fejeznek ki, szükséges hogy felismerjük azokat a mondatokat ahol „megakad a lemez”, fontos „átlátnunk a szitán”, az agresszióba öltöztetett közlés mögött is lássuk meg a személyt érzéseivel és vágyaival, s arra reagáljunk, tudatosítva hogy nem ellenséggel hanem a társammal kell egyetértésre jussak.

A további napok beszélgetéseiben kerestük a szenvedély kifejeződéseit, azok életadó hatását, de azt is láttuk, hogy félrecsúszott vágyaink akár függőségbe vihetnek. Személyes tanúságtátelek hangzottak el, amelyben igazi gyógyulások történtek. A házasság ünnepének szánt vacsorákon a pároknak alkalmuk nyílt a személyes, páros beszélgetésre is. A három héten át javasolt olnine gyarorlatok is sok párt segítettek a közeledésben, kapcsolatuk megerősítésében.

By |2017-01-15T15:10:42+02:002016. február 15.|Médiavisszhang|