Pécsi Rita előadásai Marosvásárhelyen

Nyolcadik alkalommal szerveztük meg a Házasság hete sorozatot Marosvásárhelyen.

Febr. 10-én vasárnap szentségimádással és szentmisével kezdődött, amelyben a Házas Hétvége mozgalom tagjai választották az imákat, melyeket a Remény csoport kísért énekével.

Hétfőn este szintén a Keresztelő Szent János plébániatemplomban folytatódott a programsorozat, Dr. Csókay András idegsebész professzor és felesége, Altay Daniella tanúságtételével.

Szerdán a Deus Providebit Tanulmányi Ház szent Mihály terme megtelt dr. Uzsalyné Pécsi Rita előadásaira, a pedagógusoknak, hitoktatóknak, szülőknek “A bűvös motiváció” címmel,  majd házasoknak és pároknak “Kapcsolódásra vagyunk teremtve” témában.

Az első előadás megtekinthető ITT , a második pedig ITT .

Két személyes beszámoló által a hangulatba is belekóstolhatunk:

Mi is motivált engem arra, hogy részt vegyek Pécsi Rita előadásán? Kíváncsiság, változtatni akarás – ez volt az a mélyebb húzóerő, ami odavitt. Amit kaptam, nemcsak a felületes racionális szintemet érintette, hanem a sok érzékletes személyes példa nyomán bennebb hatolt, maradandóvá vált.

Szülőként és tanárként gyakran szembesülök azzal: könnyű elérni valamit, amikor motivált emberrel van dolgom. A nehézség az: hogyan tartsam ébren ezt a gyermekben, hogyan élesszem fel valami (vagy valaki) iránt a kamaszban.

Meglepő azokat a kutatási eredményeket hallgatni, melyek szerint a külső motiváció (jutalom, büntetés) az ellenkező hatást váltja ki: telítődik és megöli a belső, ösztönös mozgatórugókat. Hasonlóképpen a büntetett magatartás – továbbterjed. Érdekes volt még a „leépítő  evolúció” fogalma: olyan hatást kelt, mintha fejlődne az ember, de közben önállótlanná válik és csak „instant tudásra”, „instant hitre” lesz képes. Ez a tömegember sajátja.

Mi akkor a jó út? A belső mozgás ösztönzése, életkornak megfelelő ingerekkel. Óvodásnál – kapcsolódással, bizalommal. Kisiskolásnál a kíváncsiság, nyitottság előtérbe helyezésével. Kamasznál a közösség erejével. A flow-élmény lehetővé tétele is segít: nem megvonni, hanem engedni az olyan tevékenységet, amibe bele tudja dobni magát, amiben önfeledt. Élményeket adni fontos, mert a szép befogadása ösztönző

 

És az első számú motivációs tényező: a kötődés; mert biológiai ösztönünk a társas rezonancia keresése, melynek csúcsa a közös nevetés és a közös éneklés. Sokszor ez a belső löket bennünk: megteszem neked. Veled. Érted. Mert te is jelen vagy.

Két idézetet is őrzök az előadásból: „Motiváció az, amikor az álmaid munkaruhát öltenek” (Benjamin Franklin). „A jó motiváció – a szív előreküldése”. (Egyed-Zsigmond Enikő)

Az első előadás megtekinthető ITT vagy a képre kattintva:

 

 

A „Házasság hete” programsorozat keretén belül, szerda este 19 órától került sor dr. Pécsi Rita Kapcsolódásra teremtve – kötődés és társas intelligencia a házasságban című előadására.

Elsőként az előadó megfogó, elragadó fellépését, előadásmódját emelném ki. Két órát hallgatva is azt éreztem, hogy szívesen figyelném még pár órát. A hallgatóközönség részéről is ugyanez volt érezhető. Folyamatos kapcsolatban voltunk az előadóval, már az első percektől egy közösségként rezdültünk együtt…és ez már művészet, amit a előadó személyiségéból adódik. Hatásos volt az elméleti részek gyakorlati példákkal való alátámasztása. Így sikerült teljesen magaménak érezni az egész előadást, mintha rólam, nekem személyesen szólna

Ami leginkább megragadta figyelmem, az a tükörneuronok csodálatos rendszere. Ez által a rendszer által, annyira csodálatosan egymásra vagyunk hangolva. Képesek vagyunk egymás érzelmeit, hangulati állapotát, még akár mozdulatait, testartását is átvenni. És hogy ki fog hatással lenni kire? Minden esetben az lesz hatással a másikra, aki érzelmi hatalomban van, vagyis harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb lelki állapotban van.

Dr. Pécsi Rita rávilágított a közös nevetés és éneklés közösségépítő szerepére. Ez a két megnyilvánulási forma a társas rezonancia két legfontosabb alappillére. Ezért mindenképp arra bátorított, hogy úgy kisebb közösségben (házastársi kapcsolat, család) mint nagyobb csoportokban, ahányszor csak lehet nevessünk, énekeljünk. Kiemelte a közös élmények átélésének, gyűjtögetésének fontosságát, ezért ajánlotta a közös ünneplések megszervezését, megélését.  Jó hír volt számomra, hogy az empátia tanulható, valamint akkor is létezhet, fejlődhet, ha azt a mi racionális énünk elutasítja, letagadja.

Ezeket az állításokat is érdekes példákkal, tudományos kisérletek eredményeivel támasztotta alá, így számomra teljes mértékben elfogadhatóvá, hitelessé vált.

Amit magammal vittem az előadásból, sok gyakorlati példa mellett, az a következő idézet „Egymás kedvéért születtünk” (Marcus Aurelius), amit ha sikerül tiszta szívvel megélni hétköznapjaimban, hiszem, hogy értékes változásokat hozhat életemben. (Fogarasi Erszébet)

A Kapcsolődásra vagyunk teremtve előadás megtekinthető ITT vagy a képre kattintva.

 

By |2019-02-27T21:00:17+02:002019. február 18.|Hírek, Médiavisszhang|